Titanik battı. Quimby’nin dünya tarihine geçen uçuşu haber olarak bile gazetelerde yer bulamadı.
15 Nisan 1912 günü batan Titanik gemisinde bulunmayan Harriet Quimby’nin dünya tarihe geçmesi gereken rekoru gemiyle birlikte yok oldu.
1875 yılında Michigan’da doğan Harriet Quimby, 37 yıllık kısa yaşamında yaptığı yeniliklerle dünya tarihe katkıları olan bir kişidir. Küçük yaşlarındayken ailesinin Calfornia’ya taşınmasıyla orada büyüyen Harriet genç kızken reklam dünyasında poster-afiş kavramının ilk başladığı dönemde ilk “poster girl” olmuştur. Reklam afişlerin aranan modeli olan Harriet, bu arada tiyatro oyunculuğuna merak sarmıştır. Sahnede Romeo Juliet ve Sappho oyunlarında rol aldı. Yeni kurulmakta olan Holywood’dan filmde oynaması teklifleri almasına rağmen oyunculuğun çok yapmacık bir şey olduğunu belirtip, oyunculuğu bıraktı.
Yeni merakı gazetecilikti. Özellikle tiyatro oyunlarını seyredip onlar hakkında eleştiriler yazmayı seviyordu. Dönemin en ünlü gazetelerinden olan San Fransisco Chorinicle gazetesinde pazar günleri yazdığı oyun eleştirileri büyük ilgi gördü. Sahne eleştirileri yazan ilk ve tek kişiydi. Bu arada oyunculuk teklifleri aldığı Hollywood ile ilişkilerini kesmedi, senaryo yazdı. Yazdığı yedi tane sessiz film senaryosu o zamanların en ünlü yönetmeni olan D.W.Griffith tarafından filme çekildi.
Harriet 28 yaşındayken tiyatroların merkezi olan Broadway’e New York’a taşındı. Artık ünlü bir tiyatro eleştirmeni olmuştu. En çok satan haftalık dergi Leslie’s Week’e yazdıkları büyük ilgi görüyordu. Bu dergide 250 den fazla yazısı yayınlanmıştır.
Harriet’in yeniliklerle dolu karakteri onu 1910 yılında bambaşka bir heyecanın içine itti. O yıl içinde gazeteci olarak haber yapmak üzere katıldığı Uluslararası Havacılık Toplanısı’nda, New York’a yakın bir yerde ABD’nin ilk havacılık okulunun açıldığını, uçma (pilot) dersleri verildiğini öğrendi. Dersler sonu sertifika verilmekte ve pilot olunuyordu. Harriet’in yaşamındaki yeni yön belirmişti. Derslere gidecek, pilot sertifikası alacaktı. Yalnız çok büyük bir engelle karşılaştı. Okul sadece erkek öğrenci kabul ediyordu. Havacılık erkeklerin işi deniyordu. Hatta saçlarının uzun olması bile uçmanı engeller demişlerdi. O zamanki tek kişilik uçaklarda açıkta uçuluyordu. Harriet onunda çaresini buldu. Bugün de kullanılan moda olan ipekten bir şal yapıp saçlarını örttü. Bu seferde kadın modasına bir yenilik getirmişti.
Harriet Quimby 1 Ağustos 1911 tarihinde dünyanın ilk kadın pilotu olarak sertifikasını aldı. Yaşamında büyük değişiklikler oldu. O dönemde “Daredevil Air Show/Cesur Hava Gösteri”leri çok ünlüydü. Yüzbinlerce seyirci toplanıp, havada uçakların yaptığı akrobatik uçuşları seyrediyorlardı. Harriet bu gösterilerin aranan kişisi olmuştu. Tek kişilik uçağıyla gökyüzünde yaptığı uçuşlar yerdeki seyirciler tarafından heyecanla izlenmekteydi. Bir gecelik gösteri uçuşundan aldığı ücret 1.500-2.000 dolardı. Fakat acaba bu konuda da ne kadar ileri gidebilirdi?
O güne kadar yapılmamış başka bir şey Harriet Quimby’nin aklına takıldı. Manş Denizi’ni uçakla geçmek…İngiltere Fransa arasındaki Manş Denizini daha önce Fransız havacı Louis Bleriot geçmişti. Harriet Quimby ise Manş’ı geçen ilk kadın pilot olacaktı.
Kendisi tek kişilik uçağıyla Dover (İngitere)’den Calais (Fransa) ‘ya uçacaktı. Günlerce bölgede çalışmalar yapıldı. Nihayet uçuşu 16 Nisan 1912 tarihinde gerçekleştirdi. 40 km olan bu mesafeyi 59 dakika süren bu uçuşla Dünya Tarihinde Manş Denizini Geçen İlk Kadın Pilot oldu. Bu tarihi uçuştan sonra Paris’e gidip otele yerleşen Harriet Quimby sabah kalktığında bütün gazetelerin manşetinde “dünya tarihinde ilk defa Manş’ı geçen pilot kadın” haberleri ile uyanacağını düşlüyordu. Bu haberin dünya basınında büyük bir manşet olması bekleniyordu.
Sabah kalktığında ise gazetelerde sayfalarca tek bir haber vardı: Titanik battı.
Quimby’nin dünya tarihine geçen uçuşu haber olarak bile gazetelerde yer bulamadı. Harriet bu büyük düş kırıklığından sonra tekrar Uçuş Gösterilerine döndü. Katıldığı bütün “Daredevil Air Show” larda yine en büyük ilgi odağıydı. 1 Temmuz 1912 tarihinde Boston’da yapılan bir Hava Gösterisinde akrobatik hareket yaparken uçağı baş aşağı döndü ve 300 Metreden düşerek yer çakıldı.
Bütün yaşamı boyu dünyaya kattığı yeniliklerle dolu olan Quimby nin ölümü de dünyada yeni bir buluşa neden oldu: Uçaklarda kemer kullanılması başladı.
Bir Cevap Bırakın