Hasan Sarıtaş Galeri’den Yeni Sergi: Filiz Kallenci-“ESSE”

🌱 Filiz Kallenci
“Esse”
01—15.06.2025

Filiz Kallenci’nin kişisel sergisi ESSE, 01—15 Haziran 2025 tarihleri arasında Hasan Sarıtaş Galeri’de ziyaret edilebilir.

“Görün(e)meyene Düşülen Gölge”

Yaşlı Plinius ünlü Doğa Tarihi’nde resmin doğuşunu da anlatır. Ona göre ilk resim gurbete giden sevgilisinin gölgesini duvara çizen bir genç kızın elinden çıkar. Onun hatırası gölgenin dış kontürleriyle hafıza ve anıya ve de hasrete dönüşmüştür artık…

Çizgi, sabitleme ve bellek… Özlem.

Siyahtan yayılan biçim.

Resim gölgeden ve silüetten doğmuştur bir tarafıyla. Sonra aydınlığı ve derinliği oluşturmak için gölgeyi de ustaca kullanmayı bilmiştir. Oylum ve derinlik… Yüz.

Tuvale ya da kağıda veya çinko plakaya atılan her çizik ya da fırça bir hafızayı buyur eder.

Modern resim bir tarafıyla eskiz ruhu ve kalın boya tabakasıyla başlamıştır. Rembrant ve Goya’nın savruk fırçalarından sızan bir hafıza… Katman, pürtük, gözenek. Tuvalden size uzanan bir anımsama davetidir.

Boya… Görünen bir “görünmeyene” açar kendini… Renk gölgenin kardeşidir artık. Resim doğduğu mite dönmüştür. Gölgenin ve rengin barışı. Ya da ansızın köpüren bir kavga…

Esse… Zengin çağrışımlı bir sözlük. Olmak gibi temel çağrışımları ya da yemek gibi ya da baca (dışarı püskürmek) gibi varoluşa dönük çok yönlü çağrışımları vardır.

Filiz Kallenci için çok önemli bir sözcük. Ressamın Esse’si yoğun boya gri ve uçuşan ateş kırmızısı ile daha bir görünür hale geliyor. 2014 tarihli “Özgürlük” resmindeki yılansı kollarla sarılmış sarsılan figür… Ya da 2016’da yapılan ve Corona-Pandemi günlerini nerdeyse önceden gören “Virüs” serisi gibi. Uçuşan eriyen, “aşağısı” silinen erkek bedenleri. Toprak ile gök arasındaki trajik salınım… Hepimizin salınımı.

Yuvaya Özlem… 2017 tarihli başka bir resim. Sırttan görünen bir kadın ve alacalı boyanın hüznü ya da şehveti mi diyelim acaba…

“Rügen Figür”. Başta Caspar David Fredrich olmak üzere Alman romantiklerinin modern resme ve de sinemaya (Tarkovski) en büyük katkılarından biri olsa gerek. “Bakana” “bakan” başka bir “bakan”. Katlanan bakış açıları…

Hepimizin halleri!

 

Ali Şimşek​

 

 

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.