Ne yazık ki Türkiye de projelere çok büyük heveslerle başlanır. Sonu gelmez.
Yıllarca ABD veya batı dünyası adını verdiğimiz ülkelerde yaşadığımdan ve oralarda projeler gerçekleştiğimden bu değerlendirmeyi rahatça yapabiliyorum.
1999 yılında dünyanın sayılı büyük depremlerinden birini Türkiye’de yaşadığımızda, New York ta olmama rağmen, bir vatandaş sorumluluğuyla ülkeme nasıl bir yardımım olabilir fikrine kapıldım.
Benim yapabileceğim şey: Deprem konusunda bütün okullara dağıtılabilecek olan bir CD-ROM yapımı olabilirdi. O dönemde CD-ROM yapımları yeni başlamıştı ve ben New York Eyaleti Eğitim Bakanlığı için bazı eğitim-öğrenim CD-ROM’ların yapımında çalışmıştım. Aynı şekilde eğitimlerin Türkiye de de orta öğretim seviyesinden verilmesini hep düşünmüştüm.
Deprem konusunda böyle bir CD-ROM yapımı için Türkiye de bu konuda en yetkili kurumla iletişime geçmeyi planladım. 1771 yılında kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi ile iletişime geçip onlarla birlikte bu fikrimi gerçekleştirmeye karar verdim. İTÜ’nün rektörü G. Sağlamer’i telefonla aradım. Kendisinin çok güzel bir kararıyla karşılaştım. Kendisi bütün destekleri vereceğini belirtti. Hemen İstanbul’a gelip İTÜ çoğul ortam bölümü ve benim ekibimle ortak bir çalışmaya başladık.
Hatta o zamanlarda Sağlamer’in kurmayı planladığı Maslak’taki İTÜ’nün TeknoKent binasındaki ilk ofisi de kendisi benim ofisim olarak bize verdi. (sanırım ilk teknokent ofisidir). Ankara TÜBİTAK’la daha evvel çalışmalarımda yer alan kişileri getirip bu çalışmaya da kattım. Bir yıl önce, TÜBİTAK’ın davetlisi olarak gelerek onlarla ortak Türkiye’nin ilk CD-ROM oyununu yapmıştık.

İTÜ Maslak’ta üç ay süren çalışmalarla Deprem CD-ROM’unu tamamladık. Bu arada Celal Şengör, Aykut Barka. Naci Görür, Okan Tüysüz, Haluk Eyidoğan gibi profesörlerle özel söyleşi çekimleri, Kaynarca’da ise günler süren film çekimleri yaptık. Deprem konusunda olabilecek bütün detaylı bilgileri (hem de en büyük deprem uzmanlarının katılımıyla) tamamladık. CD-ROM’a özel animasyon çizimlerle beraber özgün müzik yaptırdık.
Bütün hedefimiz: Deprem CD-ROM unun orta öğrenimden itibaren bütün öğrencilere gösterilerek, deprem bilincinde olan kişiler yetiştirmekti.
Ben diğer çalışmalarım nedeniyle New York’a döndüm. Acaba bu büyük hedeflerle başlayan ve tamamlanan DEPREM CD-ROM’una ne oldu?
Bir Cevap Bırakın